Monday, August 1, 2011

Geertgen tot Sint Jans


George tot Sint Jans (ca. 1465 - ca. 1495), ook bekend als George van Haarlem, Gerrit van Haarlem, Gerrit Gerritsz, Gheertgen, Geerrit, Gheerrit, of enige andere vorm verkleinvorm van Gerald, was een Nederlandse schilder uit het noorden begin van de Nederland in het Heilige Roomse Rijk. Geen documentation op het moment van je leven is weekend; en de merest gepubliceerde verslag van zijn leven en zijn werk is van 1604, in Karel van Mander Schilder-Boeck.

According To van Mander, was George Probably a pupil of Albert Bowater, who was one of the first oil painters in the Northern Low Countries. Both painters lived in the city of Haarlem, where it was attached to the house George of the Knights of Saint John, Perhaps as a lay brother, he painted For Whom an altarpiece. In van Mender’s book he states George That Took The name or St. John without joining the order, Galan thus His last name "to St. John" was derived from the order's name and means "unto Saint John"

Hopewell Van Mander net hem George tot Sent Jans, schilder uit Haarlem, watt aangeeft dat hij was uit Haarlem, is het mogelijk dat hij mischief were georef in Leiden, daarna in de Bourgondische Nederland in het Heilige Roomse Rijk, rond het jar 1465.

De opdracht van Leiden ALS zijn geboorteplaats is herleidbaar naar een 17e eeuwse prent van Jacob Matham, waar hij wordt aangeduid als Gerardus van Leydanus. Er is geen bekende archief bewijs voor deze bewering door Matham. Deze prent van De bewening van Christus uit 1620, toont in de linkerbenedenhoek "Cum privil Sa Cae M. 

No comments: